PTZ šparovček

Arhiv: 1. spletno srečanje - "Družinsko nasledstvo ali prodaja podjetja"

Podjetniško-trgovska zbornica, v sodelovanju z Borzo posla v letu 2021 prirejata  serijo brezplačnih  spletnih srečanj na temo prenosa lastništva v podjetju, v okviru katerih bomo z zanimivimi gosti in strokovnjaki s finančnega, pravnega in davčnega področja, obravnavali različne vidike prenosa lastništva v podjetju. Prenos lastništva bo obravnavan tako z vidika družinskega nasledstva, kot tudi z vidika prodaje podjetja na trgu ali notranjega odkupa s strani zaposlenih oziroma vodstva.

4. marca 2021 smo izvedli 1. spletno srečanje na temo “Družinsko nasledstvo ali prodaja podjetja”. Pregledali smo kateri so tisti ključni dejavniki, ki omogočajo uspešen prenos lastništva podjetja na novo generacijo, bodisi v okviru družinskega nasledstva oziroma, ko v družini naslednika ni, preko prodaje podjetja na trgu.

Srečanje  sta vodila Tomo Senekovič, svetovalec pri prodaji podjetij in ustanovitelj Borze posla in Uroš Kavs, strokovnjak za družinske prenose pri inštitutu Most. Skozi medsebojni dialog in izmenjavo dobrih praks ter izkušenj na trgu, sta predstavila odgovore na vprašanja, kot so:

– Kako ugotoviti, ali so družinski člani motivirani za prevzem družinskega podjetja?
– Kdo vse so lahko zunanji kupci zasebnih podjetij in kje jih najdemo?
– Katere so ključne lastnosti, ki jih morajo imeti uspešni prevzemniki?
– Katere so najbolj tipične strukture prenosa lastništva?
– Kako zagotoviti učinkovit prenos odgovornosti na prevzemnike?
– Kdaj se je potrebno začeti pripravljati na izstop iz podjetja?

 Predavatelja

Tomo Senekovič, idejni vodja in ustanovitelj portala BorzaPosla.si. Pri prodaji in prevzemih zasebnih podjetij deluje, kot svetovalec in posrednik, dnevno se srečuje z izzivi podjetnikov, ki razmišljajo o prodaji svojega podjetja in na drugi strani s prevzemniki, ki bodisi šele vstopajo v podjetništvo ali obstoječimi podjetniki, ki si želijo širitve obstoječega poslovanja. Na temo prodaje podjetja predava in svetuje članom Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtne zbornice Slovenije, Podjetniško-trgovske zbornice in Zbornice računovodskih servisov, sodeluje pa tudi pri razpisu “Vavčer za prenos lastništva podjetij” v okviru Slovenskega podjetniškega sklada.

Uroš Kavs prihaja iz družinskega podjetja, v katerem je bila zaposlena celotna družina. Po duši je sociolog, po zanimanju podjetnik in skupek vseh želja in okoliščin ga je pripeljal do odločitve, da družinski posel prepusti bratu, sam pa prične s svetovalno dejavnostjo. V ta namen je ustanovil Inštitut M.O.S.T., kar je simbol uspešnega prehoda dejavnosti in odgovornosti iz staršev na potomce. Izvaja družinsko – poslovno – premoženjsko mediacijo z namenom doseči pošten družinski dogovor, ali pa dogovor med prijatelji v večosebnih družbah s ciljem ohraniti pristne medsebojne odnose in podjetju zagotoviti uspešnost na dolgi rok.

 Dogodek je financiran s strani SPIRIT Slovenija, javne agencije ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Za podrobnejše informacije o dogodku nas kontaktirajte na: ptz@gzs.siFotogalerija